Världens bästa restaurang?

Är Noma i Köpenhamn världens bästa restaurang? Det finns nog inga tvivel om att de verkligen ligger i framkant när det gäller teknik och presentation, men om ”vanliga” gäster uppskattar detta är svårt att säga. René Redzep som arbetar som köksmästare på Noma är en oerhört skicklig yrkesman och Noma producerar maträtter som är lagade med en teknik som få bemästrar. Se filmen om Noma nedan.

Vill du ha filmen om Noma på din egen blogg eller hemsida? Klistra bara in nedanstående kod…

<iframe width=”560″ height=”349″ src=”http://www.youtube.com/embed/jLpU75kFMNw?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe><a href=”http://www.delistockholm.se”></a>

När det gäller matkritiker finns det en möjlighet att de inte vågar nedvärdera det som andra tycker är briljant. De sätter därför ett mycket högre betyg på upplevelsen än vad den kanske är värd. I Sverige har flera topprestauranger som exempelvis Edsbacka Krog fått stänga på grund av bristande lönsamhet och det har en ganska enkel förklaring. Marginalerna på restauranger överlag är mycket låg jämfört med många andra branscher och även om priserna är höga på den här typen av restauranger kostar de oerhörda summor att driva. Både personal och råvaror kostar mycket mer för restauranger i lyxsegmentet än för många andra, vanliga restauranger.

Det står dock klart för oss att man bör vara extremt matintresserad eller professionell matlagare på hög nivå för att uppskatta detta till fullo.