Sänkt restaurangmoms

I dagarna har regeringen beslutat sig om att sänka restaurangmomsen och åsikterna delas hurvida det är en lämplig åtgärd för att minska arbetslösheten. För oss som arbetar med catering gör det ingen skillnad eftersom våra kunder alltid betalar 12% i moms för maten. Det som är viktigt att påpeka är även att det inte har någon större betydelse hur hög momssatsen är för företagen eftersom de inte får ta del av pengarna. De förvaltar dem bara i väntan på att skatteverket begär in dem.

Historiskt sett har skillnaden i pris för kunden försvunnit och de har betalt samma pris, oavsett om de äter i restaurangen eller tar med sig maten hem. Tidigare kunde man se skillnader på exempelvis snabbmatsrestauranger, men den tiden är förbi.

Företagen å sin sida hävdar att det medför en merkostnad med engångsförpackningar, vilket enligt dem motiverar att ta ut samma pris som vid förtärning i restaurangen.

Om åtgärden ska nå sina huvudsakliga mål är det av yttersta vikt att restaurangerna sänker sina priser motsvarande momssänkningen. Om momssänkningen ska ha någon positiv effekt för restaurangföretagen är det viktigt att volymerna ökar och att personalstyrkan på sikt kan utökas.

Det finns en viktig sak som regeringen bör ha i åtanke och det är framförallt att det måste finnas skillnader i pris mellan att ta med sig maten och att äta i restaurangen. På så sätt skapas teoretiskt sätt fler jobb på grund av att volymerna bör öka med samma lönsamhet per rätt för krögaren.

Vad tycker ni? Länka gärna till inlägget när ni använder det på er blogg eller hemsida.